Gezond Binnen : dat lucht op !

1.Zorg voor een constante luchtdoorstroming Ventileren doe je het best de hele dag door (dus ook ’s nachts). Zet bijvoorbeeld je ramen op een kleine kier of in kiepstand, of zet de ventilatieroosters boven je raam open. Kan je raam niet op kiep, gebruik dan een raamstopper om dichtklappen te voorkomen.  

2.  Verlucht bij vocht of schadelijke stoffen Daar waar ventileren zorgt voor een constante luchtdoorstroming, betekent verluchten dat je een raam of deur voor een korte tijd wijd openzet. Dit is vooral belangrijk wanneer je activiteiten doet waarbij veel vocht vrijkomt. Denk maar aan koken, het nemen van een douche of bad en het drogen van de was in huis. Tijdens en na deze activiteiten is het belangrijk om goed te verluchten. Ook ’s nachts produceren mensen veel vocht. Vergeet dus ook niet om ’s ochtends voldoende frisse lucht binnen te laten. Naast vocht kunnen er ook schadelijke stoffen vrijkomen wanneer je klust, knutselt of poetst. Goed verluchten is dan extra belangrijk. Heb je nieuwe meubels of decoratie? Dan verlucht je de eerste maanden best wat vaker. Probeer bij het verluchten zoveel mogelijk rekening te houden met de ligging van je woning. Je zet bij voorkeur een raam of deur open die niet rechtstreeks uitgeeft op een drukke weg. Als dat niet kan, verlucht je buiten de spitsuren. 

3.  Beperk vervuilende stoffen in huis Naast voldoende ventileren en verluchten, is het ook belangrijk om het aantal schadelijke stoffen in huis te beperken. Vermijd het gebruik van luchtverfrissers, (geur)kaarsen en wierook in je woning en rook niet binnen. Kies zoveel mogelijk voor poetsproducten zonder gevaarsymbool en volg steeds de gebruiksaanwijzingen. Om je gezondheid (en die van je huisgenoten) te beschermen, gebruik je liever geen bleekwater. 

4. Vermijd CO-vergiftiging Elk jaar sterven er jammer genoeg nog steeds mensen aan een vergiftiging door koolstofmonoxide (CO). Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je verwarmingstoestel jaarlijks te laten nakijken. Gebruik geen verbrandingstoestellen zonder rechtstreekse afvoer naar buiten en zorg altijd voor een goede luchttoevoer. Heb je een kachel? Laat dan jaarlijks de schouw reinigen. Nog meer tips? Surf naar Gezondbinnen.be 

29 september 2021 |