Premies

Als verhuurder via het SVK kan u beroep doen op meerdere premies indien u renovatiewerken wenst uit te voeren of reeds hebt uitgevoerd. Sommige van deze premies zijn combineerbaar. 

Ondersteuningspremie stad Mortsel

Wanneer u een woning verhuurt aan het SVK heeft u, via de stad Mortsel, recht op een startpremie.
Medio 2022 worden premies geconsolideerd tot de "verbouwpremie" ; meer info vind je alvast hier
Het SVK neemt enkel een adviserende rol op zich en kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het aldaniet verkrijgen van premies.
 

Vanaf 1 juli 2022 zullen verhuurders die hun woning aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) verhuren niet meer in aanmerking komen voor de verhoogde premies via de Huur- en isolatiepremie (HIP) voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing, dak- of zoldervloerisolatie, het na-isoleren van de spouwmuren en de gratis renovatiebegeleiding. In plaats daarvan komt deze groep binnen Mijn VerbouwPremie in aanmerking voor de hoogste premiebedragen voor alle categorieën van werken, waaronder ook de werken opgenomen in de Huur- en isolatiepremie en dit ongeacht het inkomen van de verhuurder of huurder. Het gaat om dakisolatie -en renovatie, buitenmuurisolatie -en renovatie, vloerisolatie -en renovatie, ramen en deuren, binnenrenovatie, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler, elektriciteit en sanitair, ...

Concreet betekent dit het volgende:

  • Tot en met 30 juni 2022 kunnen SVK-verhuurders via een sociale projectpromotor de Huur-en isolatiepremie (HIP) aanvragen.
  • Tussen 1 juli 2022 en 30 september 2022 kan niemand, dus ook SVK-verhuurders niet, de premies die geïntegreerd worden in Mijn VerbouwPremie tijdelijk aanvragen.
  • Vanaf 1 oktober 2022 kunnen SVK-verhuurders Mijn VerbouwPremie aanvragen.
  • Voor andere premies die niet geïntegreerd worden in Mijn VerbouwPremie, blijft de aanvraag via de huidige kanalen verlopen.

Opgelet: de Vlaamse Regering besliste begin deze week dat voor premieaanvragen binnen Mijn VerbouwPremie in 2022 en 2023 in de laagste inkomenscategorie het steunpercentage verhoogd wordt van 35% naar 50%. Voor aanvragen vanaf 2024 zakt dit percentage naar 35%.

Voor begeleiding kunnen verhuurders die hun woning verhuren via een SVK nog steeds terecht bij een renovatiecoach, een energiescanbedrijf of een BENOvatiecoach. 

Via het EnergieK loket in de deelnemende gemeenten krijgt u uitgebreid advies over de premies. Contacteer hen via de website van uw gemeente.

Meer info via 

https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/premies-en-belastingvoordelen/mijn-verbouwpremie